Научете всичко за някои от най-известните класически музикални мелодии в света точно тук.

Едно от най-големите разочарования в живота е да си тананикаш мелодия, без да можеш да я идентифицираш или поставиш в контекст. Не се тревожете; ние ви предоставихме целия контекст, от който се нуждаете, за да оцените някои от най-известните произведения в канона на класическата музика.

“Малка нощна музика” на Моцарт

Серенада № 13 за струнни в сол мажор е официалното заглавие и Моцарт я е написал през 1787 г. Самият Моцарт е дублирал парчето, когато го е записал в бележника, където е записвал всяка музикална композиция, която е направил.

Той е включен в множество филми и телевизионни предавания, включително Ангелите на Чарли: Пълна газ, Извънземното, Ейс Вентура и Има нещо за Мери. Амадеус, биографичен филм за композитора, също включваше това произведение.

За Елиз: Бетовен

Никога досега не е чувана и открита едва четиридесет години след смъртта на Бетовен, тази композиция никога не е била публикувана приживе. Следователно никой не знае със сигурност коя е била титулярната Елиз… някои музикални учени смятат, че оригиналното име е било „Für Therese“, което е погрешно четене на немския.

Който и да беше щастливият получател, той получи едно от най-милите пиеси за пиано, композирани някога. Достъпността на мелодията е вдъхновила голямо разнообразие от адаптации, от кубизъм до джаз.

O Mio Babbino Caro, от Пучини; от Джани Скики

Възможно е амазонски племена, които не са били в контакт, никога да не са чували тази прочута ария на Пучини, но ми е трудно да се сетя за някой друг на Земята, който не би чул.

Това е от неговата едноактна опера “Джани Скики”, която разказва за семейство, което полага големи мерки, за да гарантира, че ще получи голямо наследство от стар братовчед. Изненадващ произход на мелодия, смятана за една от най-романтичните, композирани някога… Млада Лаурета пее „O mio babbino caro“ на баща си, молейки за разрешение да се омъжи за истинската си любов Ринучо. И нейната популярност засенчи тази на операта. Тази музика може да бъде чута в множество филми и телевизионни предавания, включително Downton Abbey, Captain Corelli’s Mandolin, A Room with a View и много други.

Токата и фуга в ре минор от Й.С. Бах

Композицията на Бах може и да няма най-запомнящото се име, но въведението й е незабавно разпознаваемо. Заради скандалния си дебют в надписите на д-р Джекил и г-н Хайд, той се превърна в синоним на ужасяващи сцени във филми на ужасите (1931).

Симфония № 5 в до минор от Бетовен

В началото на тази симфония се чува известната акордова прогресия на Бетовен „da da da duuuum“. Някои твърдят, че тази пукнатина в бронята е ръката на самата съдба. Дори това да не е било намерението на Бетовен, музиката му е станала толкова добре известна, че е включена в популярната музика.

“Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди

Всеки от “Четирите годишни времена” на Антонио Вивалди е набор от четири концерта за цигулка. Слушайте скърцането на зъби през зимата, бушуването на бурята през лятото и идването на лова през есента; всеки музикално изразява различен сезон от годината. Четирите концерта са получили международна известност. Може би много добре сте чували това парче да се използва като мелодия!

Това е “Кармен” на Бизе, която е фантастична опера.

От „Песента на Тореадора“ и „Хабанера“ до арията „L’amour est un oiseau rebelle“ и „Увертюра“, операта „Кармен“ на Бизе от 1875 г. е пълна със запомняща се музика. Най-скорошният филм, включващ музиката на Бизе, беше филмът на Pixar Up. За да не бъдат изоставени, Том и Джери отдадоха почит на песента, а Sesame Street представиха и доста невероятен кавър.

Това, което много хора не осъзнават, е, че Кармен е изключително новаторска опера през 19 век. Бизе е смятан за радикал, защото е съчетал музиката си с такъв скандален сюжет. Въпреки това операта пожъна голям успех.

Син Дунав от Йохан Щраус II

Йохан Щраус II композира валса „Край красивия син Дунав“, най-известен като „Синият Дунав“. Връзките на песента с Виена я превърнаха в нещо като де факто химн на Австрия. Киноманите обаче може да го разпознаят от спиращата дъха начална поредица на епичния филм на Стенли Кубрик 2001: Космическа одисея (1968).

Болеро от Равел

Използвайки тази песен през 1984 г. в изпълнението си за печелене на златен медал от Олимпиадата, Торвил и Дийн я изстреляха до славата. Музиката на Равел става известна през 20-ти век благодарение на рутинното пързаляне на кънки на Торвил и Дийн, но първоначално е написана като балет за руската танцьорка Ида Рубинщайн.

„Дуетът на цветята“ от Делиб от Лакме

Лео Делиб, композиторът на „Дует на цветята“ от операта Lakmé, е нещо като „чудо с един хит“. Този някога популярен дует оттогава се превърна в един от най-великите за всички времена. Написана е за сопран и мецосопран, но нейната популярност е довела до голямо разнообразие от вокални аранжименти. Вероятно най-известната част от операта, дуетът може да е бесt-запомня се като фонова музика на поразителна реклама на British Airways.

От сюитата “Пер Гюнт” на Григ идва “В залата на планинския крал”.

Пер Гюнт от Хенрик Ибсен е вдъхновение за Григ да композира сюитата Пер Гюнт. По-късно обаче той аранжира музиката си в две сюити, които днес са сред най-известните му произведения.

Тази тенденция стана популярна благодарение на запомнящия се химн. Мелодията е била използвана от множество съвременни поп и рок групи, като Electric Light Orchestra, The Who и Savatage, и е служила като вид тематична мелодия за британския увеселителен парк Alton Towers в техните реклами и промоционални видеоклипове за много години.

Увертюра „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

Много популярни песни, телевизионни теми и рекламни джингли са заимствали мелодии от тази оперна увертюра. Уили Уонка отваря шоколадовата си фабрика за публиката във филма от 1971 г. с изпълнение на тази увертюра на играчка пиано.

Фигаро и Сузана, служители на граф и графиня Алмавива, искат да се оженят, но срещат няколко проблема по пътя, както се разказва в “Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Изпълнявана е повече от всяка друга опера в историята.

Nessun Dorma, от Пучини, от Турандот

„Nessun dorma“, ария от операта La bohème на Пучини, стана известна по целия свят благодарение на изпълнението й от Лучано Павароти като официален химн за Световното първенство по футбол през 1990 г., което се проведе в Италия.

По-конкретно, това е от недовършената опера Турандот на Пучини. Става дума за смъртоносното царуване на принцеса Турандот.

Парчето сега се смята за основна част от телевизионните конкурси за таланти. Във встъпителния сезон на Britain’s Got Talent Пол Потс изпя тази ария като негово характерно изпълнение.

„Танцът на рицарите“ от Прокофиев от „Ромео и Жулиета“.

Ако сте запознати с телевизионното шоу The Apprentice, може да разпознаете това. Тази конкретна част от Ромео и Жулиета на Прокофиев е избрана като музикална тема на сериала. Балетът изобразява трагичната история на Шекспир за звездни любовници и борбата между семействата на Монтеки и Капулети. Едно от най-драматичните музикални произведения, композирани някога, е подходящо централната част на балета да бъде също толкова впечатляваща. Дори създателите на The Apprentice не са се погрижили да включат част от това напрежение в характерната мелодия на шоуто.

Увертюра към Уилям Тел от Росини

Забързаното темпо и солата на тромпет в кодата на увертюрата са незабавно разпознаваеми. Като тематична песен за филмите и телевизионните предавания „Самотният рейнджър“ тя беше чута от хора по целия свят. Но сега е почти клише тази песен да звучи във фонов режим по време на преследвания с превозни средства и други луди сцени. Също така е представено в много реклами.

В операта на Росини няма други известни мелодии. Маршът на швейцарските войници е част от увертюрата, въпреки че не се появява отново по време на петте часа и половина на операта.